Tre nye seniorbofællesskaber er kun begyndelsen

Det er blevet in at bygge seniorbofællesskaber. I Hillerød er hele tre nye seniorbofællesskaber på tegnebrættet. Flere er på vej - også mange andre steder i landet.
Den store overdækkede atriumhave i seniorbofællesskabet Ibihaven i det østlige Slagelse er et samlingssted for beboerne. Bag projektet står Agorahaverne med ejendomsudviklerne Tetris og NREP i ryggen. Netop Agorahaverne er en af tre bygherrer, der har planer om at bygge seniorbofællesskaber i Hillerød.
Den store overdækkede atriumhave i seniorbofællesskabet Ibihaven i det østlige Slagelse er et samlingssted for beboerne. Bag projektet står Agorahaverne med ejendomsudviklerne Tetris og NREP i ryggen. Netop Agorahaverne er en af tre bygherrer, der har planer om at bygge seniorbofællesskaber i Hillerød.

Nyeste viden fra bl.a. Realdania peger på, at flere ældre bliver ensomme, og at større tilgængelighed til bofællesskaber kan afhjælpe denne udvikling. Heldigvis vinder bofællesskaber, hvor seniorer kan kombinere privatliv, fællesskab og trygheden ved at bo sammen med andre, mere og mere frem i disse år.

I Hillerød Kommune ønsker byrådet at fremme de fællesorienterede boliginitiativer og boformer, og er derfor gået i dialog med de tre bygherrer Den Selvejende Institution Skansedal (DSI Skansedal), Agorahaven og Plushusene, der alle ønsker at etablere seniorbofællesskaber i kommunen. DSI Skansedal centralt i byen; Agorahaven og Plushusene i den nye bydel Favrholm i nærheden af det nye supersygehus.

Borgmester Kirsten Jensen siger:

– Vi har allerede bofællesskaber, og der er udtrykt mange ønsker om, at der bliver flere. Og det forstår jeg godt, for de kan give fællesskab, tryghed og tanken er også, at de kan fremme vores mulighed for at leve et sundere liv og klare os bedre samme med andre. Mange synes, det er er rart at have naboer tæt på og være en del af et fællesskab. Når man spiser mad eller træner sammen en gang imellem, er det en super god måde at undgå ensomhed på.

Behov for ny lokalplan og nedrivning

Længst er DSI Skansedal, der allerede har købt en byggegrund på Slangerupgade 44 og 46. Her skal der dog forfattes en ny lokalplan og de eksisterende bygninger skal rives ned, før der kan bygges. Det viser et opslag i Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

Projektet, der har fået navnet Lanternehuset, omfatter opførelse af et seniorbofællesskab med 25 lejeboliger i størrelsen 80-100 m2 for ældre par og enlige på 55 år og derover. Byggeriet er i varierende højde op til fire etager med et indre gårdmiljø i midten. I stueetagen skal der være fællesområder, blandt andet en kombineret ankomst- og spisesal, et vaskeri og grov- og finværksteder. Der etableres opholdsarealer ned til Pøle Å, ligesom der på taget skal være tagterrasser.

Rubow Arkitekter har udarbejdet skitser over byggeriet, der bliver med både 2- og 3- værelseslejligheder med eget køkken og bad, eget udeareal og opbevaring.

DSI Skansedal forventer, at behandling af lokalplanen kan finde sted i slutningen af 2022. Håbet er at kunne starte byggeprocessen primo 2023 med indflytning i sommeren 2024.

Vil kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber

Generelt er der fuld fart på opførelser af seniorbofællesskaber landet over. Alene Agorahaverne har seks seniorbofællesskaber på vej i hhv. Glostrup, Viborg, Kolding, Fredericia og to i Næstved.

Af andre projekter kan nævnes, at ejendomsudviklingsselskabet Gefion Group er ved at konvertere en tidligere kontorejendom i Albertslund til et seniorbofællesskab baseret på den nyeste viden indenfor seniorboliger og bofællesskaber.

I Brøndby Kommune er man ved at bygge 48 boliger i et nyt 3.676 kvadratmeter stort seniorbofællesskab i det nye Kirkebjerg-kvarter syd for Glostrup Station.

I Ry har Søm Ejendomme i samarbejde med Aart architects og Kaj Ove Madsen Aarhus opført et nyt seniorbofællesskab. Beboerne flyttede i april ind i de 60 boliger, der har udsigt til både sø og golfbane.

Relateret indhold